DR. TITTMANN JÁNOS: TÖRTÉNELMI SAJTÓSZEMLE

 2021.07.20 06:57

tittman.jpg Egykori kollegánk Tittmann János, Dorog város polgármestere adta ki „Eucharisztikus világkongresszus” alcímmel azt a szép kiállítású könyvet, mely része annak a készülődésnek, amivel várja a város a világkongresszus megrendezését. Az alábbiakban Pátkai István reflexióját olvashatják a kiadványról

“A dorogi bányamunkásság ugyanis a részvénytársulat igazgatóságával karöltve már hónapokkal ezelőtt elhatározta és azóta lelkes munkával előkészítette a magyar bányászok eucharisztikus hódolatát és ezért szénből tizenhat méter magas, húsz méter hosszú művészi oltárt emelt… a munkásság hódolatát bemutatja  Schmidt Sándor dr. bányaügyi főtanácsos, bányaigazgató…” adnak hírt 1938-ban az Eucharisztikus Kongresszus dorogi ünnepléséről a korabeli “Újság”-ban, a “Budapesti Hírlap”-ban és más fórumokon. A “Friss Újság” írja, hogy a dorogi bányában két bányászt legázolt az elszabadult csille.

Dr. Tittmann János sajtószemlében mutatja be, hogy szűkebb és tágabb pátriánk 1938-ban viharos történelmi időszakban ünnepelt. Kollégánk, Dorog Város Polgármestere ajánlásában kiemeli, hogy a több mint nyolcvan évvel ezelőtti rendezvényre “a nélkülözés, szegénység, az örök értékekbe vetett hit megrendülése, pusztítással fenyegető gyilkos politikai rendszerek kibontakozása vetett árnyat. A béke és szeretet világába vetett remény törékeny virágának szirmait, halált osztó, apokaliptikus vihar előszele borzolta…távlatos visszatekintésünkben  megértéssel, belátással kell olvasnunk a cikkeket…A porlepte sorok olvasása során sokkal inkább  megütközést, riadalmat  kelthet a hajdani szövegek  napjainkban való újraéledésnek felismerése…”

A távlatos visszatekintés “megértéssel, belátással” jól szolgálja emlékezetünk gyógyítását. Segít az 1938-ban kísértő és eluralkodó “ordas eszmék” azonosításában. Helyénvaló az emlékezés.

Szent II. János Pál pápa “Levél az öregekhez” írásában, 1999-ben idézi kedvenc költőjét az emlékezésről, az eszmékről. Ezt írja: „Nem csak a jövő örökkévaló, nem csak az! (...) A múlt is az örökkévalóság korszaka: a megtörténtek többé vissza nem jönnek, (...) de önmagukat meg nem ismételve mint eszmék visszatérnek.” Levél az öregekhez Szent II. János Pál pápa 1999. október 1. C. Norwid: Nie tylko przyszlosc... Post scriptum 1,1-4. 

Dr. Tittmann János dorogi polgármester, a Spori Print Vincze Kft dekoratív kiadványában kiegyensúlyozottan mutatja be az 1938-ban, a korábbi Eucharisztikus Világkongresszus idején különféle szellemi áramlatokat. Igazi “történelmi sajtószemle”, gazdag képanyagával tanulságos számunkra, amikor a “béke és a szeretet reményét”, üzenetét ismét egy nagy ünnepségen mutatja fel a világnak az Eucharisztikus Kongresszus. 
Immáron 52. kongresszuson (a korábbi 51. rendezvényt, 2016-ban a Fülöp Szigeteken Cebuban tartották, ahol Ferenc pápa bejelentette, hogy a következő helyszín Budapest lesz). A COVID-19 miatt, eredetileg 2020. szeptember 13-20-ra tervezett ünneplést 2021. szeptember 5-12- re halasztották.
 Erdő Péter bíboros szerint a kongresszus budapesti megrendezése, „bemutatkozás a világ előtt és nemcsak a világegyház, hanem a civil világ előtt is”.