Kultúra

210 ÉVE SZÜLETETT GRÓF BATTHYÁNY LAJOS

Gróf németújvári Batthyány Lajos Ferenc József[1] (Pozsony, 1807. február 10. – Pest, 1849. október 6.) államférfi, Magyarország első alkotmányos miniszterelnöke.
„Egy nagy és szép ügy hősi vértanúja, aki lelkét visszaadta Istennek, de emléke örökké élni fog sziveinkben, emléke élni fog az utolsó magyar legutolsó lélegzetvételéig.”– Teleki László

 

EMBERI KAMÉLEONOK-VESZÉLYESEBBEK, MINT HISZED

Az emberi jellem sokszínűségének megvannak a maga szépségei. Szokásaink, érdeklődési körünk, tulajdonságaink kultúráról kultúrára, emberről emberre változnak, és bár az elfogadás hiánya sok konfliktushoz vezet, változatos emberi megnyilvánulásaink érdekessé és tartalmassá is teszik az életünket. Te ilyen vagy, én egy kicsit más, a harmadik ember mindkettőnkre hasonlít valamiben, a negyedik mindkettőnktől nagyon különbözik.

 

CSÍZIÓ 2017 FEBRUÁR

Lágy szél fúj nemsokára.
A télidő halála
szívet szorongató.
Születve és kimúlva,
fogyó időnk tanúja
a hó, a hó, a hó
Kálnoky László: Hó

 

MIRŐL ÍRT A KÓR-LAP 20 ÉVVEL EZELÖTT?

Egyik kedvenc témája volt Szállási Árpád tanár úrnak a Nobel díjak története. 20 évvel ezelött Wagner Jauregg Nobel díjának történetével ismertette meg a lap olvasóit

 

A PSZICHOPATÁK KÖZTÜNK ÉLNEK

Egyetemi tanulmányaim során a pszichológia témájú tantárgyak mindig is a kedvenceim közé tartoztak, azt gondoltam, sok mindent tudok ebben a témakörben, mégis megdöbbentő erővel hatott rám az az interneten olvasott tény, hogy minden századik ember pszichopata (antiszociális személyiségzavar).
 

110 ÉVE SZÜLETETT SELYE JÁNOS

Selye János (Bécs, 1907. január 26. – Kanada, Montréal, 1982. október 15.) osztrák-magyar származású kanadai vegyész, belgyógyász, endokrinológus. Születésének 110. évfordulójára Szállási Árpád egy korábbi írásával emlékezünk
 

„ESZTREGOM DICSŐSÉGE”

Fura játéka a sorsnak, hogy 2017. január 1-jével megszűnt,  az az intézmény amelyet  2012-ben hoztak létre Forster Gyula Nemzeti Örökséggazdálkodási és Szolgáltatási Központ néven . Nem célom az Forster Központ tevékenységét elemezni. Kevesen tudják, hogy  Forster Gyula Esztergomban született 1846. december 21-én 100 évvel ezelőtt, 1917 januárjában az Esztergom és Vidéke így köszöntötte 70. születésnapján.
 

EGY LEGENDÁS ESZTERGOMI ÚJSÁGÍRÓ HISTÓRIÁJA

Az egykor Hídlap helytörténeti rovatában archivált írás 2009-ben, Wencz Balázs levéltáros segítségével Esztergom legendás újságírójának Vécs Ottónak életét mutatta be. Ezt idézem most fel!
 

„ESZTERGOM TRAGÉDIÁJA”

A fenti, nem éppen hízelgő cím Vécs Ottó egykor esztergomi újságírónak az 1930-ban megjelent könyvecskéjéből lett kölcsönözve. Azért került idézőjelbe. Aki abba belelapoz, szinte káprázik a szeme, mert a tartalma igencsak ismerős. Alig hiszi, hogy nem a közelmúltban került ki valamelyik helyi nyomdából. Tehát e téren sincs új a nap alatt.

 

150 ÉVE LETT ÉRSEK SIMOR JÁNOS

Scitovszky János esztergomi érsek halála után rövid három hónap múlva 1867. január 20-án Simor Jánost nevezték ki hercegprímássá. Kontsek Ildikónak a Keresztény Múzeum igazgató asszonyának írásával emlékezünk erre az  eseményre.

 

Tartalom átvétel