Kultúra

GONDOLATOK EGY KÉP APROPÓJÁN

Kovács Gábor festmény ajánlója most másképpen íródott meg, mint eddig. Bár most is gyönyörű olasz freskókat, oltárképeket akart bemutatni, más lett belőle. Nem történt semmi, csak közbeszólt az élet. Vagyis egy aktuális hír: a jövő elkezdődött.
 

CSÍZIÓ 2017. JÚLIUS

Tombolt a virgonc, a büszke nyár,
Virágba borult a rét, a határ.
Perzselt, szórta szét a sugarát,
Egy buja, vad románcra várt talán?
Gani Zsuzsanna : Kánikula /részlet/

 

TRIANON

„Nem kell beszélni róla sohasem
De mindig, mindig gondoljunk rá!”

(Juhász Gyula)
 

CSÍZIÓ 2017. JÚNIUS

Félre irka, sutba táska,
vidám szemünk ne is lássa,
vigyük gyorsan a padlásra,
őszig legyen ott lakása
Csukás István: Tanévzáró /részlet/
 

KILIMANDZSÁRÓ EXPEDÍCIÓ MAGYAR TÜDŐTRANSZPLANTÁLTAKKAL.

Először indít nemzetközi expedíciót tüdőátültetésen átesett betegek részvételével a világ vezető tüdőtranszplantációs centrumai közé tartozó bécsi egyetemi klinika. Két magyar tüdőtranszplantált is az afrikai Kilimandzsárót megmászó csapat tagja lesz, és négy magyar kísérő (orvos, fizioterapeuta) is részt vesz az úton.

A VÁROSI KÓRHÁZ

1887-ben már világosan látszott, hogy az addigi esztergomi közkórház már nem fogja tudni ellátni az egyre nagyobb számban jelentkező betegeket. Új kórház építésének a szükségességét többen vitatták. Különböző vélemények, ötletek merültek fel. Ezek közül az egyik, amiről az Esztergom és Vidéke írt  130 évvel ezelőtt:
 

A VILÁGEGYETEM 10 NAGY REJTÉLYE

Hogy teljesen megértsük a minket körülvevő univerzumot, fárasztó feladatnak tűnik. Bár sok kérdésre választ találtunk már – miért esik le az alma a fáról? hogyan keringenek a bolygók a Nap körül? miért látjuk kéknek az eget? – mégis ahhoz, hogy megismerjük a világegyetem összes titkát, garantáltan számtalan kihívással, eddig soha nem ismert problémával kell szembenéznünk, amelyhez hegynyi találékonyságra van szükségünk. Sok fizikus próbált már megbirkózni számtalan talánnyal, mégis, az alábbiakban tíz olyan kérdéssel találkozhatsz, amely a legnagyobb, valaha élt koponyákon is kifogott.
 

MÁRIA TERÉZIA ÉS A PRAGMATICA SANCTIO

Kereken 300 éve, 1717. május 13-án született Mária Terézia, aki negyven évig uralkodott nem csak a Magyar Királyságban, hanem a Habsburg Monarchia valamennyi tartományában. Az évforduló kapcsán azt mutatjuk be, milyen szerződések következtében és mi módon örökölhette apja halála után az országokat és a tartományokat.

A SALMONELLA MINT TÖRTÉNELMI TÉNYEZŐ

Régóta foglalkoztatja a történészeket a kérdés, miért omlott össze olyan viharos gyorsasággal az Azték Birodalom a spanyol konkvisztádorok 1519-es megérkezése után. A forrásokból eddig is tudtuk, hogy a kérdéses évtizedekben egy pusztító betegség több hulláma is végigsöpört az azték népességen.
 

LORÁNTFFY ZSUZSANNA

I. Rákóczi György fejedelem felesége, mecénás, iskolaalapító 357 éve, 1660. április 18-án hunyt el Sárospatakon. Az Erdélyi Fejedelemség kulturális virágzásához nyomdaalapítással, iskolák támogatásával és máig látható építkezésekkel járult hozzá.
 

Tartalom átvétel