HÍRLEVÉL BANGLADESBŐL 1.

 

Pátkai főorvos úr ismét hírlevéllel jelentkezett, ezúttal Banladesből és Nepálból. 2 részletben közöljük írását, mely most sem csupán útleírás, hanem mélyen elgondolkodtató témát is ad az olvasónak!
 
A Gangesz és a Brahmaputra találkozásánál, Bangladesben és a
Mont Everest országában-Nepálban jártam
 

 

Bevezető

Hadifoglyok, vendégmunkások, kivándorlók vannak a felmenőim között és tudom, sok honfitársam próbál szerencsét külföldön. Ma Magyarországon megszokott, érthető az utazás, mégis, kétségek vannak a szívemben elutazásaimnál és a hazatéréseimkor is. Mentegetőzöm, igazolni szeretném magam. A sok hazai nyomorúságot látva a hivatás nem tűnik elegendő érvnek. Itthon is vannak gondok, nem szükséges Bangladesbe meg Nepálba utazni, ha éppen bajban levő embertársainkon szeretnénk segíteni.

Belátom és láttam ezt korábban is, mégis elmentem. Előbb kalandvágy hajtott, a hetvenes években és a nyolcvanas évek elején hazánk zártsága, politikai berendezkedése űzött, majd a nyelvismeret, a távoli kultúrák megismerése önbizalmat, eligazodást adott számomra és a humanitárius szervezetekkel való kapcsolatok egyre erősebb szálakkal kötöttek a szegény országokhoz. Kialakult egy kettős identitás, elsődlegesen magyar patriotizmussal és a lelki segítés távoli útjain megtapasztalt küldetéstudattal.

Nemrég érkeztem haza újabb ‘kirándulásomról’, Bangladesben és Nepálban jártam, - ismét a CBM színeiben. Mindkét helyen tiszteletnek örvend a misszió, elsősorban a szemészeti szolgálat miatt. Most felkeltettük az érdeklődést az epilepsziában és pszichés zavarokban szenvedők irányában. Vagy úgy is mondhatom, hogy az epilepsziában és súlyos pszichiátriai zavarokban szenvedők és családjaik hívták segítségül a missziót. Az ellátó rendszerek fejlesztésével, a lelki segítés stratégiájával foglalkoztunk, a megvalósítás műveleteiről cseréltünk eszmét és a helyi partnerek munkájával ismerkedtem.

Sohasem könnyű egy új, ismeretlen országra hangolódni, hetekkel, hónapokkal előtte könyvekből, Internetes forrásokból és a CBM jelentéseiből tájékozódom. A tájékozódást követik az utazással járó teendők, a CBM helyi partnereivel való egyeztetések, meghívólevelek, a nemzetközi járatok kiválasztása, a légitársaságokkal való egyeztetések, repülőjegy, a helyfoglalások pontosítása, vízum, különféle belépési és kilépési űrlapok, vándorlás ismeretlen reptereken. Utak a repterekről a hotelbe.

Izgalom tölt el a hazautazásomkor is. Ez a visszaalkalmazkodás. Megbocsájtjátok, hogy elmentem? Befogadtok? Megoszthatok veletek néhány gondolatot bangladesi és nepáli jegyzeteimből?

 

Aludtam, és azt álmodtam: az élet öröm.
Felébredtem, és azt láttam: az élet kötelesség.
Dolgoztam, és azt láttam: a kötelesség öröm.

- Rabindranath Tagore

 

Banglades – a Gangesz és a Brahmaputra találkozásánál

A térségben több mint négyezer éves történelmi emlékek a dravida, a tibeti-burmai és kelet-ázsiai, ind-árja népek gazdag történelmére emlékeztetnek. A 12. században érte el az iszlám hódítás, amikor egy török hadvezér legyőzte a hindu uralkodókat. Átmeneti mogul uralom következett, majd a 16 századtól megjelentek az európai kereskedők és a 19 század közepétől brit fennhatóság alá került az ősi Bengália. 1943-ban az éhínségben három millióan haltak meg.

A nagy indiai birodalom bengáli töredéke a természeti és ember- okozta katasztrófák által különösen sújtott Banglades. Délkeleten Mianmarral határos egyébként India és a Bengáli öböl határolja. Időszámításunkhoz képest hat óra eltolódás van. Határait az Indiától való elszakadáskor, 1947-ben határozták meg, tragikus konfliktusok, több mint 3 millió áldozatot követelő Pakisztánnal vívott függetlenségi harc után 1971-ben vált függetlenné. Államformája parlamentáris demokrácia, miniszterelnökkel és köztársasági elnökkel. Fővárosa Dakka, hivatalos nyelve a bengáli. Taka-val fizetnek. Különleges, hogy a nők életkilátásai rosszabbak a férfiakénál, 55 év a férfiak és 53 év a nők számára. Az írástudók aránya magasabb a férfiak körében, az arány 50.3%:31.4%.

Egészségügyi célokra a jövedelem 3,5%-át költik és ebből 0,5% -ot fordítanak a pszichiátriai ellátásra, nagyobbrészt a központi 500 ágyas zárt rendszerű kórház fenntartására. 70 pszichiáter, 5-7 pszichológus nagyobb részt Dakkában dolgozik és az elsődleges ellátásban dolgozók pszichiátriai képzésére kevés időt fordítanak. Az általános orvosok képzésében a teljes képzési idő 4%-a, míg a nővéreknél csupán 2%-a pszichiátria. Tuberkulózis még ma is elterjedt, a terhes nők csupán 25 %-át gondozzák és az anyai halálozás 14%-a erőszakos cselekménnyel hozható kapcsolatba. Az öngyilkossági ráta emelkedőben van, a nők magasabb arányban halnak meg. A becslések szerint 2 millióan szenvednek epilepsziától.

A monszun vége van, de még tartanak a trópusi viharok. Az elemek támadása északról is jön a két nagy folyó, a Gangesz és a Brahmaputra árad, mert a Himalájában olvadás van, és a hegyoldalakon kivágják a fákat, így gyorsan zúdulnak alá a folyók. Az időjárás csapásait tetézi, hogy alacsonyan fekszik az ország, jelentős része csupán 10 méterrel a tengerszint felett, nagyobb áradatoknál kétharmad részben víz alá kerül. Kétszerese sincs Magyarország területének es közel 150 millióan lakjak, a világ egyik legsűrűbben lakott országa, a népsűrűség 820/km2, 2,06% növekedési aránnyal. Az ország 83 %-a muszlim, 16 %-a hindu és csekély a keresztény kisebbség.

Megdöbbentő ökológiai katasztrófa a vizek arzénszennyeződése. A hetvenes évek előtt a felszíni vizek bakteriális fertőzöttsége járt súlyos halálozással és sikertörténet volt az artézi fúrások elterjedése. Akkoriban alig gondoltak az új veszélyre, de a 1990-es évek elejére Banglades óriási problémával került szembe, mikor a 10 millió nyomós kút több mint felénél arzén-szennyezést találtak. Banglades néhány körzetében az arzén okozta megbetegedések járványszerű méreteket öltöttek. 20 millió bangladesi szennyezett vizet fogyaszt és 200 000-en krónikus arzénmérgezés tüneteit mutatják. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint „ez a történelem legnagyobb tömegmérgezése”. A környezeti katasztrófa minden korábbinál nagyobb méretű. Meghaladja az 1984-ben az indiai Bophalban, illetve az 1986-ban az ukrajnai Csernobilban bekövetkezett szerencsétlenség mértékét.” - Dr. Prokisch József, Debreceni Egyetem, Bio- és Környezetenergetikai Tanszék - 2010

Őrzik a nagy bengáli költő, Rabindranath Tagore hagyatékát. A Nobel-díjas költő 1926-ban járt Balatonfüreden, Kalkuttában született és a mai Észak Banglades területén is voltak birtokai, ahol ma is korszerűnek látszó, fenntartható közösségeket teremtett. És hogyne emlékeznénk drága hazánkfiára, Kőrösi Csoma Sándorra, aki, Bangladestől északra, vagy Nepálból nézve a keleti határ közelében elhelyezkedő Darjeelingben halt meg. A Ganz MÁVAG magyar mozdonyai itt is üzemeltek. Gittagongtól északra, a bangladesi elit járat a „Bagran-express” mozdonyai is a Ganz DHM-12 típusú gépei voltak – Internet forrás.

A súlyos természeti katasztrófák és a közelmúlt viharos történelme ellenére reménykednek a bangladesiek. Tanultak a történelemből! Emlékeznek arra, hogy a muzulmán pakisztániak politikai, etnikai és nyelvi, valamint gazdasági megkülönböztetés után, véres harcokban próbálták letörni függetlenségüket, - ellenőrzik az iszlám szélsőséges csoportjait. UNESCO - védett a szub-kontinens legnagyobb buddhista temploma, a dél-nyugati Indiával határos területen a sértetlen mangrove erdőség, ahol az ország nemzeti állata, a híres bengáli tigris honos. Ambiciózusak, a Brahmaputra és a Gangesz találkozása alatt, a Jamunán a világ egyik leghosszabb, 7 km-es hidat építettek fel. Új reptér is épül, mely a bangkoki reptérhez lesz hasonló. A tengeri kikötő földrajzi fekvése is nagystílű tervezésre indít, olyan kikötő lesz, ami Kínát, Mianmart es Indiát is szolgálja Bangladesen kívül. Mindig reménykednek a korrupció csökkentésében és az igazgatás javításán fáradoznak. A tapasztalt hollandus gátépítőkkel együttműködve próbáljak visszatartani a tengert es megtörik az áradás hullámait. Továbbra is virágzik a textilipar, szorgalmas, hozzáértő, olcsó munkaerővel, élesztgetik a juta feldolgozását és a földgáz kitermelés is jelentős. Sokan élnek a vállalkozó szellemű tehetséges, a viszontagságoktól menekülő bangladesiek külföldi munkavállalásából.

Dhonnbad - dekha hobe – Köszönöm, Isten veled Banglades!

 Pátkai István dr.

A cikkhez tartozó képgalériát megtekintheti itt!