Magyarság

2017. MÁRCIUS 15.

Nemzeti ünnepünkön ezúttal egy kevésbé idézett Petőfi verssel köszöntjük az olvasót. A költő a verset 1 hónappal 1848. márciusa előtt írta

 

A MAGYAR KULTÚRA NAPJA 2017

A magyar kultúra napját 1989 óta ünnepeljük meg január 22-én, annak emlékére, hogy – a kézirat tanúsága szerint – Kölcsey Ferenc 1823-ban ezen a napon tisztázta le Csekén a Himnusz kéziratát.
 

ELHUNYT ECKHARDT SÁNDOR, AZ MTA RENDES TAGJA

2016. november 1-jén, életének 89. évében elhunyt Eckhardt Sándor, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja, az Országos Onkológiai Intézet nyugalmazott főigazgatója, a hazai daganat-kemoterápia megalapozója és a klinikai onkológus képzés beindítója.
 

MAGYAR FESTÉSZET NAPJA 2016

Idén tizenötödik alkalommal ünnepeljük a magyar kortárs festészetet.
Minden évben, Szent Lukács, a festők és orvosok védőszentjének napja, október 18.-a köré szerveződnek azok a kiállítások, ahová a kortárs művészetet kedvelő nagyközönséget várjuk. 2002-ben a Feneketlen tónál egy hétvégén indult az első rendezvény.
 

SZÉCHENYI SZEMÉLYISÉGE, ORVOSI SZEMMEL

Mindjárt az elején szükséges leszögeznünk: kiváló orvosoknak sokszor egymástól eltérő szakvéleményeiből kívánunk rövid ismertetést adni, mivel a legnagyobb magyar bonyolult lelkivilága a historikus érdeklődésű pszichiáterek máig legnagyobb talánya….
 

SZÉCHENYI KELL!

Mindennapi imádságaink közt, amelyek a magyar költészet kincsestárában vannak lefektetve, különösen kedves számomra Arany Jánostól a „Széchenyi emlékezete”. Pátosza több, mint egy évszázad után is megmaradt magasztosnak, nem vált sem üressé, sem zavaróvá.

A FEHÉRBOT NEMZETKÖZI VILÁGNAPJA OKTÓBER 15

A fehérbot a vakok utcai közlekedésének közismert és elengedhetetlen segédeszköze. Alkalmazásának gondolata a francia Guilly d Herbemont grófnőtől származik. A párizsi utcán sétálgatva többször megfigyelte a nagy jármű és személyforgalomban félénken és bizonytalanul közlekedő vakok állandó veszélyeztetettségét.

 

OKTÓBER 6. NEMZETI GYÁSZNAP

Az 1848-1849-es szabadságharc leverését kegyetlen megtorlás követte. A közkatonák ugyan amnesztiában részesültek, de sokukat besorozták a császári seregbe, a magasabb rangú tisztek, tisztviselők hadbíróság elé kerültek.
 

SZELFIT POSZTOL A FÉSZEN

A minap magam elé képzeltem Arany Jánost, aki éppen a címben jelzett mondatot olvassa. Mivel Shakespeare-t is fordított, így nyilván érzékelné, hogy magyarított angol szavakról van szó, de hogy miféle világot írnak le, és miképp önthette el a magyar nyelvet ez a globális katyvasz, azt valószínűleg még nem is sejtené.
 

AUGUSZTUS 20. 1896

120 évvel ezelött az Esztergom újság / felelős szerkesztő: Keményfy Kálmán Dániel /  I.évf. 33. számában így köszöntötte Szent István ünnepét:

„István, téged magyar kivan!
 

Tartalom átvétel