VERS

136 ÉVE SZÜLETETT BARTÓK BÉLA

Bartók Béla Nagyszentmiklóson született 1881. március 25-én és New Yorkban hunyt el 1945. szeptember 26-án.  Hamvait fiai hozták haza 1988-ban. Ma a Farkasréti temetőben nyugszik. Illyés Gyula, halálának 10 évfordulójára írta meg Bartók című nagyhatású versét.

 

200 ÉVE SZÜLETETT ARANY JÁNOS

Arany János 1856-ban kis bőrkötésű könyvet kapott ajándékba Gyulai Páltól, melynek kapcsos zárát kulccsal lehetett zárni. A zárható, „kapcsos könyv” alkalmas volt arra, hogy legbelső magánügyeit írja bele – így pl. keserűségét az akadémiai főtitkári lakás bonyodalmai miatt vagy unokája, Szél Piroska sorsa iránti aggódását…
 

HAMVAZÓSZERDA 2017. MÁRCIUS 1.

A hamvazószerda keresztény ünnep, a farsangi időszak utáni első nap, a húsvét ünnepét megelőző 40 napos nagyböjt kezdete.[1] Neve onnan származik, hogy az őskeresztények vezeklésként hamut szórtak a fejükre, ez a 12. századtól az egyházi szertartás része lett (hamvazkodás)
 

TÉL A KÖLTÉSZETBEN

Messze még a tavasz! „Mint befagyott tenger, olyan a sík határ,/
Alant röpül a nap, mint a fáradt madár, /Vagy hogy rövidlátó/
Már öregkorától,/S le kell hajolnia, hogy valamit lásson.../
Így sem igen sokat lát a pusztaságon.”
 

MIRŐL ÍRT A KÓR-LAP 20 ÉVVEL EZELŐTT

Akkoriban valamennyi példány utolsó oldalán egy mottó alatt („Korunk hőse a vállalkozó!? Nem a verset olvasó ember?!) versek jelentek meg. 20 év után érdekes élmény újra elolvasni Serfőző Simon: Veszteségeink gyűlnek című költeményét.
 

A RÉGI JÓ IDŐK KARÁCSONYA

Több mint elgondolkodtató Heltai Jenő: Karácsonyi ballada a régi jó időkről című verse. Ajánlom mindenkinek, aki elhiszi, hogy ilyennek kell lennie a karácsonynak!

 

BABITS ÉV ESZTERGOMBAN

2016. december 3-án a MNM Vármúzeum Nagytermében ünnepélyes keretek között a város polgármestere bezárta a Babits évet Esztergomban. Számos színvonalas eseménnyel emlékeztünk az Előhegy egykori lakójára. A költő sok verse lesz még olvasható a későbbiekben is lapunkban. Most Babits egy karácsonyi versével zárjuk le mi is az emlékévet.

 

ADVENT 2016

Advent (ádvent, úrjövet) a keresztény kultúrkörben a karácsonyt (december 25-ét) megelőző negyedik vasárnaptól (görögkatolikusoknál hatodik vasárnaptól)[1] karácsonyig számított időszak. A karácsonyi ünnepkör advent első napjával kezdődik, és vízkeresztig (január 6-ig) tart. Advent első vasárnapja egyúttal az egyházi év kezdetét is jelenti.

 

95 ÉVES LENNE PILINSZKY JÁNOS

Pilinszky János (Budapest, 1921. november 27. – Budapest, 1981. május 27.) a huszadik század egyik legjelentősebb magyar költője, Baumgarten-díjas, József Attila-díjas és Kossuth-díjas. A Nyugat irodalmi folyóirat negyedik, úgynevezett „újholdas” nemzedékének tagja. 2 versével tisztelgünk emléke előtt.

 

HALOTTI BESZÉD

A 70-es években alakult meg a „Hiúzok társasága”, melynek tagjai: Antall József, Benedek István, Vekerdi László, Birtalan Győző, Gazda István és Szállási Árpád voltak. Benedek István prózája mindenki előtt ismert. Ezúttal egy versét tesszük közkincsé.

 

Tartalom átvétel