VERS

TÉL A KÖLTÉSZETBEN

Messze még a tavasz! „Mint befagyott tenger, olyan a sík határ,/
Alant röpül a nap, mint a fáradt madár, /Vagy hogy rövidlátó/
Már öregkorától,/S le kell hajolnia, hogy valamit lásson.../
Így sem igen sokat lát a pusztaságon.”
 

MIRŐL ÍRT A KÓR-LAP 20 ÉVVEL EZELŐTT

Akkoriban valamennyi példány utolsó oldalán egy mottó alatt („Korunk hőse a vállalkozó!? Nem a verset olvasó ember?!) versek jelentek meg. 20 év után érdekes élmény újra elolvasni Serfőző Simon: Veszteségeink gyűlnek című költeményét.
 

A RÉGI JÓ IDŐK KARÁCSONYA

Több mint elgondolkodtató Heltai Jenő: Karácsonyi ballada a régi jó időkről című verse. Ajánlom mindenkinek, aki elhiszi, hogy ilyennek kell lennie a karácsonynak!

 

BABITS ÉV ESZTERGOMBAN

2016. december 3-án a MNM Vármúzeum Nagytermében ünnepélyes keretek között a város polgármestere bezárta a Babits évet Esztergomban. Számos színvonalas eseménnyel emlékeztünk az Előhegy egykori lakójára. A költő sok verse lesz még olvasható a későbbiekben is lapunkban. Most Babits egy karácsonyi versével zárjuk le mi is az emlékévet.

 

ADVENT 2016

Advent (ádvent, úrjövet) a keresztény kultúrkörben a karácsonyt (december 25-ét) megelőző negyedik vasárnaptól (görögkatolikusoknál hatodik vasárnaptól)[1] karácsonyig számított időszak. A karácsonyi ünnepkör advent első napjával kezdődik, és vízkeresztig (január 6-ig) tart. Advent első vasárnapja egyúttal az egyházi év kezdetét is jelenti.

 

95 ÉVES LENNE PILINSZKY JÁNOS

Pilinszky János (Budapest, 1921. november 27. – Budapest, 1981. május 27.) a huszadik század egyik legjelentősebb magyar költője, Baumgarten-díjas, József Attila-díjas és Kossuth-díjas. A Nyugat irodalmi folyóirat negyedik, úgynevezett „újholdas” nemzedékének tagja. 2 versével tisztelgünk emléke előtt.

 

HALOTTI BESZÉD

A 70-es években alakult meg a „Hiúzok társasága”, melynek tagjai: Antall József, Benedek István, Vekerdi László, Birtalan Győző, Gazda István és Szállási Árpád voltak. Benedek István prózája mindenki előtt ismert. Ezúttal egy versét tesszük közkincsé.

 

BABITS ÉV ESZTERGOMBAN

A már haldokló költőt Esztergomból Budapestre szállították, ahol 2 nap múlva, 1941. augusztus 4-én meghalt. Ezúttal Miatyánk című versével idézzük meg a nagy költő emlékét

 

85 ÉVES LENNE LATINOVITS ZOLTÁN

Latinovits Zoltán (Budapest, 1931. szeptember 9. – Balatonszemes, 1976. június 4.) Kossuth-, Jászai Mari- és Balázs Béla-díjas magyar színész. A nemzet legnépszerűbb színészeinek egyike, sokan úgy is nevezik: „a Színészkirály”.
 

2017 MADARA A TENGELICE

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület 1979-től minden évben meghirdeti „Az év madara” című programját. 2015-ben a búbos banka, 2016-ban a haris, 2017-ben pedig a tengelice lett az év madara. Mit írnak róla a költőink?
 

Tartalom átvétel